Konkurs kulinarny – przepisy

Oto zwycięskie przepisy:

Owocowe rożki – grupa I

Składniki

  • Arbuz
  • Maliny
  • Winogrono
  • Kiwi
  • Borówki
  • Melon
  • Truskawki
  • Rożki do lodów
  • Czekolada mleczna

Przygotowanie:

Wszystkie owoce kroimy w kostkę i wkładamy do rożków. Czekoladę pokroić w kostkę i włożyć warstwami między owoce.

Dodatek : jeżeli czas na to pozwala, można w roztopić czekoladę i polać nią owoce

„Owocowa pizza z arbuza” – grupa III

Składniki:
– około 3-cm. plaster arbuza (o jak największej średnicy)
– 1 owoc kiwi
– kilka truskawek
– 1 banan
– garść jagód lub borówek amerykańskich
– 2 łodyżki mięty
– wiórki kokosowe
– kilka orzeszków pistacjowych

Wykonanie:
1. Z arbuza wytnij gruby około 3-cm. plaster. Oczyść go z pestek. Pokrój na trójkąty, tak jak to robisz w przypadku pizzy.
2. Kiwi obierz ze skórki i pokrój w plasterki; truskawki pokrój w ćwiartki, a banana w kostkę. Orzeszki posiekaj.
3. Owoce ułóż na arbuzie. Posyp wierzch „pizzy” wiórkami kokosowymi, orzeszkami i jagodami (lub borówkami). Na koniec dodaj listki świeżej mięty. Pizza najlepiej smakuje schłodzona.

A oto nasze wykonanie: